• Email : alida@surya.hr

  • Telefon : +385 99 675 1745

 med2

Meditacija je trajna koncentracija uma na određenu točku, objekt, pitanje ili određenu situaciju. Redovitim prakticiranjem omogućava se održavanje koncentracije i sa vremenom um obuhvaća u potpunosti objekt koji kontemplira. Subjekt i objekt se stapaju u jednu cjelinu.

Postoji puno meditacijskih tehnika, ali možemo ih podijeliti u tri glavne grupe:

1. Meditacije usmjerene na jednu točku
Sve meditacije u ovoj grupi su usmjerene da razvijaju koncentraciju i zato se ponekad i kaže da to zapravo nije meditacija  (Dyana) već priprema za meditaciju (Dharana).
Kako god to nazvali, fokus je uvijek na jednoj točci i započinje se sa opuštanjem uma i razvojem koncentracijskih sposobnosti tako da zapravo promatramo naš um, a kasnije se te naučene sposobnosti koriste u analitičkoj meditaciji.

2. Aktivne dinamične meditacije
Dinamične meditacije su odlične za prepoznavanje i otpuštanje potisnutih osjećaja i blokada. Vrlo često nismo ni svjesni tih osjećaja koje smo potisnuli u djetinjstvu, ali to stvara energetske blokade koje mogu izazvati bolesti i poremećaje. Prakticiranje ove meditacije u sigurnom okruženju uz stručno vodstvo djeluje iscjeljujuće.
Dinamične meditacije mogu biti u obliku plesa, smjeha, igre.

3. Analitičke meditacije
Naprednije meditacije koje se koriste da bi analizirali situacije, emocije, obrasce razmišljanja i ponašanja sa različitih točaka gledanja, izvan naših uobičajenih razmišljanja promatranjem dublje u našu mudrost i znanje.

Dobrobiti meditacije:
Naučno je dokazano da pozitivno razmišljanje pomlađuje i regenerira naše stanice , a meditacija nam omogućuje trajno pozitivno stanje uma koje uvelike dorinosi našem sveopćem zdravlju i dobrostanju